Actueel

7e LANDELIJKE OG DAG: 28 JUNI

Op vrijdagmiddag 28 juni 2019, van 12.00 tot 17.00 uur organisert de NVO de 7e OG dag ‘Gewoon en Bijzonder’ in Antropia in Driebergen-Zeist. 

Zie voor meer informatie en aanmelden de website.

 

INFORMATIEBIJEENKOMST 20 JUNI 2019

Op 20 juni 2019 vindt er een informatiebijeenkomst over de opleidingsplaatsen voor 2020 plaats. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

BRUGGENBOUWERS MET ÉÉN DOEL: DE BESTE MOGELJKE ZORG

Een dubbelinterview met hoofdopleiders prof. dr. Ron Scholte (OGZON) en dr. Wiede Vissers (gz) over de kracht van hun opleidingen. Waarin zit de kracht en uniciteit van de opleidingen? Hoe kunnen zij – beide bruggenbouwers in de zorg – elkaar versterken? En hoe verbetert dit de zorg voor jeugd?

Lees hier het dubbelinterview

 

TESTIMONIAL MARIETTE VAN BRANDENBURG - PRAKTIJKOPLEIDER PLURYN

 

"Voor de werkvelden VG en LVB, Onderwijs en Jeugd- en opvoedhulp sluit de OG vaak beter aan dan de GZ-opleiding.”

–  Mariëtte van Brandenburg, specialist vakinhoudelijk opleiden Pluryn

Bekijk hier de video

 

HISTORISCH MOMENT: OG ZON VAN START

We zijn van start! Op 30 januari vond dit historisch moment na twee jaar voorbereiding plaats: de aftrap van de nieuwe opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland, een bijzondere samenwerking tussen RadboudCSW en RINO Zuid.

Bekijk hier de aftermovie van de startbijeenkomst.

 

BLOG MARRIK VAN ROZENDAAL: GEEN PSYCHOLOGISCH EN PEDAGOGISCH BASISBEROEP

Marrik van Rozendaal, directeur van RINO Zuid, schrijft in zijn blog:

De orthopedagoog generalist wordt een BIG-beroep. Dat is goed nieuws, want je ziet de maatschappelijke waardering voor de orthopedagoog zienderogen toenemen. De waarde van opvoedingsondersteuning, preventie en systeeminterventies worden in de jeugdzorg steeds hoger gewaardeerd. De discussie of de orthopedagoog wel of niet in het BIG-register thuishoort heeft jaren gelopen. Met heftige tegenstand van sommige psychologen.

(...)

Er is jaren gesproken over een psychologisch en pedagogisch basisberoep in de Wet BIG. Die discussie lijkt voorlopig voorbij. Dat basisberoep gaat er voorlopig niet komen. Over 10 jaar weten we of dit een goed besluit is geweest. We zullen zien.

Lees hier de blog.

 

INTERVIEW MET HOOFDOPLEIDER PROF. DR. RON SCHOLTE

Prof. Jan Bransen, huisfilosoof van het RadboudCSW, interviewde Ron Scholte over de nieuwe post-academische opleiding tot Orthopedagoog-Generalist. “Als orthopedagogen zijn wij vaak nog te bescheiden. Terwijl een OG juist als er sprake is van complexe situaties of van meervoudige beperkingen vaak meer kan bereiken dan een gz-psycholoog.” 

Lees hier het interview.

 

NIEUWS: PROF. DR. RON SCHOLTE BENOEMD TOT HOOFDOPLEIDER OG ZON


Per 1 januari 2019 is prof. dr. Ron Scholte benoemd als hoofdopleider van de opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland. Sinds 2018 nam Ron de rol van plaatsvervangend hoofdopleider en kwartiermaker van deze opleiding voor zijn rekening. De functie van hoofdopleider voor de OG ZON voelt als een logische vervolgstap.

Lees hier het artikel.

 

 

 

ARTIKEL: KERST ALS SPANNINGSVELD IN GEZINNEN

Welk gezin kent ze niet: pubers die niet meer mee willen naar de mis tijdens kerst. Maar adolescentendeskundige Ron Scholte breekt een lans voor het samenzijn.

Lees hier het artikel op Radboud Recharge

 

BIG NIEUWS: ORTHOPEDAGOOG GENERALIST RICHTING HET BIG-REGISTER

Goed nieuws voor de orthopedagoog generalist (OG)! Minister Hugo de Jonge bevestigde afgelopen maandag 5 november in een brief naar de Kamer (pagina 5) de wens om orthopedagoog generalisten op te nemen in de Wet BIG. Hiermee wil hij de continuïteit bevorderen van hulp aan jongeren in de overgang naar 18 jaar. Een ontwikkeling waar wij, RadboudCSW en RINO Zuid, helemaal achter staan. Het kabinet beraadt zich nog over de vraag welk wetsvoorstel het meest geëigend is voor opname van de orthopedagoog generalist in de Wet BIG.

We hebben het laatste jaar hard gewerkt aan het neerzetten van onze opleiding tot Orthopedagoog Generalist Zuid- en Oost-Nederland (OG ZON). We leiden professionals op die klaar zijn om als verbinder de kwaliteit van de zorg voor kinderen en hun systeem te continueren door beter samen te werken. De opleiding start vanaf 2019 op 2 locaties in januari (Eindhoven) en april (Nijmegen).

We zijn er dus klaar voor om veel deelnemers te ontvangen die voor een inspirerende opleiding en opname in het BIG-register gaan.

De Kamerbrief is hier te vinden.

 

OG ZON VERANDERT ONDERWIJS EN LEREN IN ERVAREN EN VERANDEREN

Met gepaste trots vertelt Maaike van der Loon, opleidingsmanager, over de OG-opleiding nieuwe stijl. Een opleiding ontworpen door RINO Zuid en Radboud Centrum Sociale Wetenschappen. De opleiding die begin 2019 van start gaat in Eindhoven en Nijmegen, is vormgegeven in een frisse en vernieuwende versie die praktijk en wetenschap met elkaar verbindt. We vinden dat de Orthopedagoog Generalist (OG) opgenomen hoort te worden in het BIG-register.

Lees hier het bericht.

RINO Zuid

 

RINO Zuid

Vitruviusweg 2
5624 AD  EINDHOVEN

Tel. (040) 214 65 55 
E-mail: og@rinozuid.nl

Route via Google Maps

Radboud Centrum Sociale Wetenschappen

Toernooiveld 5
6525 ED  NIJMEGEN

Tel. (024) 361 25 11
E-mail: og@ru.nl

Route via Google Maps